Jako że czas leci, a co za tym idzie - nawet najlepszy sprzęt się starzeje, nadeszła wiekopomna chwila na zmiany w Slo1kowym hardłerze.
Pierwsza przyszła buda:

Phanteks Eclipse P600S, ale bez szkiełka, coby żadne LGBT nie waliło po oczach podczas giercowania :P.
Później już było z górki, o dziwo, ponieważ był problem z dostępnością wszystkich podzespołów z wyjątkiem procka i pamięci, bo te były dostępne "od ręki".
Tak że płyta przyszła ze Stanów, chłodzenie, dysk M2 oraz zasilacz(!) dostałem na miejscu. Do chłodzenia musiałem co prawda domówić zestaw montażowy pod procki intela, co przez złodziei z UPS przedłużyło nieco składanie kompa (znowu zamawiałem w Hameryce...), ale finalnie wszystko w końcu dotarło i zabrałem do pracy.
Międzyczasie wyszło na jaw, że będę miał za mało wiatraczków, więc domówiłem jeszcze dwa.
No i od nich właśnie zacząłem:

Zostały dumnie zamontowane na płycie czołowej, zastępując dostarczone wraz z obudową Phanteksy. Te pójdą na górę budy:

Buda jest na tyle dobra, że cały górny panel jest demontowalny, co daje super łatwy dostęp do wnętrza, jak i znacznie upraszcza sposób montowania wiatraków.
Dodatkowo na pokładzie znajduje się Fan Hub, pozwalający na podpięcie do 8-miu dodatkowych wiatraków:

Podpiąłem pod niego dwie 140-stki z góry i jedną 140-stkę zamontowaną na tyle obudowy:

Teraz przyszedł czas na wymarzony zasilacz:

Z powodu COVID-a i Brexitu ciężko było go dostać, najbliższe terminy dostawy oscylowały w okolicach kwietnia/maja, ale jak to mówią - głupi ma szczęście! :P
Po przeciągnięciu głównych kabli zabrałem się za płytę główną:

Zaczynam od zrywania folii, następnie montuję dysk M2, procesor i pamięci:

Oraz chłodzenie procka i płyta do budy!:

Wygląda nieco pustawo, no nie?
Teraz trzeba się zająć przygotowaniem magazynu danych. Sprytne rozwiązania Phanteksa pozytywnie mnie zaskakują, taki moduł montuje się w budzie na solidny zatrzask (to srebrne ustrojstwo), bez kręcenia śrubek. Same dyski trzeba jednak przykręcić. Do zminimalizowania wibracji Phanteks zastosował tulejko-podkładki z gumy.

To u góry było o HDD, jak by ktoś nie zauważył. Poniżej sposób montowania dysków SSD:

Coraz więcej kabli...
Ale z tej strony ich nie widać! :) Na pokład wjeżdża grafa:

I te lustrzane odbicia na osłonach płyty... :)
Trochę ciasno nad pamięciami, ale jest OK:

Jeszcze tylko kablologia:

I gotowe!

Zestawienie części:
Płyta główna: ROG Maximus XII Formula (Socket LGA 1200) DDR4 ATX
Procesor: Core i9-10900K 3.7GHz (Comet Lake) Socket LGA1200 @ 5.3GHz
Cooler: NH-D15 Dual Radiator Quiet CPU Cooler with two NH-A15 Fans
Pamięć: Kingston HyperX Fury RGB HX434C16FB3AK4/32 32GB (8GB x4) DDR4 3466MHz Non ECC Memory RAM DIMM
Twardy dysk I: Samsung 970 EVO Plus 500GB M.2 2280 PCI-e 3.0 x4 NVMe Solid State Drive
Twardy dysk II: Samsung 500GB 850 EVO SSD 2.5" SATA 6Gbps 32 Layer 3D V-NAND Solid State Drive (MZ-75E500B/EU)
Twardy dysk III: Samsung 500GB 850 EVO SSD 2.5" SATA 6Gbps 32 Layer 3D V-NAND Solid State Drive (MZ-75E500B/EU)
Twardy dysk IV: Sygate Barracuda 1TB SATA3 6GB/s
Twardy dysk V: Maxtor 250Gb SATA2 3GB/s (tylko jako magazyn podczas nagrywania filmów na YT)
Grafa: EVGA GeForce GTX 1080 Ti K|NGP|N Gaming 11GB GDDR5X
Zasilacz: Seasonic Prime TX-850 850W 80 Plus Titanium Modular Power Supply
Monitor główny: iiyama G-MASTER GB2788HS-B1 (144Hz)
Monitor dodatkowy: iiyama ProLite E2407HDS
Dźwięk: On board
Buda: Phanteks Eclipse P600S Silent Midi Tower
Wiatraki w budzie: 3x Phanteks 140mm (były w budzie), 2x Noctua NF-A14 140mm
Mysz: Logitech G502
Klawiatura: Corsair Gaming™ K95 RGB PLATINUM Mechanical Keyboard, Backlit RGB LED, Cherry MX Brown (UK)
Głośniki: Logitech Z506 5.1
Słuchawki: HyperX Cloud Revolver S Dolby 7.1 Gaming Headset
Mikrofon: Jak wyżej - z zestawu