Sony Vegas - Ustawienia renderowania

Moderator: Sztab

Awatar użytkownika
Slo1kDz3mu
Posty: 1329
Rejestracja: 02 kwie 2015, 11:27
Ilość Plusów: 1205
Lokalizacja: Wolverhampton

Sony Vegas - Ustawienia renderowania

Postautor: Slo1kDz3mu » 11 kwie 2015, 12:27

Aktualizacja poniżej:)
Obrazek
Awatar użytkownika
crimcloud
Posty: 143
Rejestracja: 03 kwie 2015, 13:25
Ilość Plusów: 114
Lokalizacja: Warszawa

Re: Ustawienia renderowania

Postautor: crimcloud » 11 kwie 2015, 19:18

Przydało się, zobaczymy jak efekty ;)
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
przeno
Posty: 309
Rejestracja: 31 mar 2015, 13:41
Ilość Plusów: 131
Lokalizacja: Bytom

Re: Ustawienia renderowania

Postautor: przeno » 14 kwie 2015, 8:56

Pięknie opisane. Terasz proszę jeszcze o poradnik: JAK NAGRAĆ FILM, ABY DAŁO SIĘ GO OGLĄDAĆ. Taki od podstaw łącznie z wyborem programu do nagrywania. Wiem, że jest dużo takich informacji w necie, ale możemy mieć swój poradnik też.
Obrazek
Awatar użytkownika
Inverted▼Triangle
Posty: 88
Rejestracja: 04 kwie 2015, 3:37
Ilość Plusów: 63
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Ustawienia renderowania

Postautor: Inverted▼Triangle » 15 kwie 2015, 14:31

@Przeno jaką masz kartę graficzną?
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
raiser
Posty: 304
Rejestracja: 03 kwie 2015, 20:10
Ilość Plusów: 93
Lokalizacja: Kartuzy
Kontaktowanie:

Re: Sony Vegas - Ustawienia renderowania

Postautor: raiser » 30 maja 2015, 21:51

Do amd raptr jest spoko cos ala ten shadowcostam... A Sloik w ilu fps nagrywasz ? I czy robisz nagranie np w 60fps a w sony dajesz na to 30 ?
Hej, ty! Dziwolągu bez brwi. Wpisz to do swojej księgi wrogów. Ninja z Klanu TGS... Ten, który się nie poddaje... Nazywa się Raiser

Historia rasy ludzkiej to historia wojny.
Awatar użytkownika
Slo1kDz3mu
Posty: 1329
Rejestracja: 02 kwie 2015, 11:27
Ilość Plusów: 1205
Lokalizacja: Wolverhampton

Re: Sony Vegas - Ustawienia renderowania

Postautor: Slo1kDz3mu » 30 maja 2015, 23:16

Nagrywałem w 60fps-ach, w sony usuwałem przeplot i zostawało 30. Takie wymagania dawał kiedyś YouTube. Teraz może się coś zmieniło, widziałem, że niektórzy publikują w 60fps-ach. Może też być, że aby publikować w 60 to trzeba z nimi kontrakt na reklamy podpisać - nie wiem...
Obrazek
Awatar użytkownika
fr1maN666
Posty: 3994
Rejestracja: 13 kwie 2015, 17:25
Ilość Plusów: 2116
Lokalizacja: Kraśnik

Re: Sony Vegas - Ustawienia renderowania

Postautor: fr1maN666 » 31 maja 2015, 0:40

Slo1kDz3mu pisze: Teraz może się coś zmieniło, widziałem, że niektórzy publikują w 60fps-ach. Może też być, że aby publikować w 60 to trzeba z nimi kontrakt na reklamy podpisać - nie wiem...


https://www.youtube.com/watch?v=WoNFaL6GJKs

Nic z tych rzeczy. Moje video, moje konto. Wrzucone w 60 fps. :-p
Obrazek
Awatar użytkownika
raiser
Posty: 304
Rejestracja: 03 kwie 2015, 20:10
Ilość Plusów: 93
Lokalizacja: Kartuzy
Kontaktowanie:

Re: Sony Vegas - Ustawienia renderowania

Postautor: raiser » 31 maja 2015, 8:16

Aha dzieki :)
Hej, ty! Dziwolągu bez brwi. Wpisz to do swojej księgi wrogów. Ninja z Klanu TGS... Ten, który się nie poddaje... Nazywa się Raiser

Historia rasy ludzkiej to historia wojny.
Awatar użytkownika
Slo1kDz3mu
Posty: 1329
Rejestracja: 02 kwie 2015, 11:27
Ilość Plusów: 1205
Lokalizacja: Wolverhampton

Re: Sony Vegas - Ustawienia renderowania

Postautor: Slo1kDz3mu » 18 lip 2015, 15:54

No i jest dylemat...Bawiłem się ustawieniami w najnowszym SV13 i zrenderowałem jeden plik 3-krotnie, z różnymi ustawieniami. Można go obejrzeć tu, jako playlista: https://www.youtube.com/watch?v=Hwypy1B ... K2&index=1 (polecam w nowym oknie na pełnym ekranie).
Tytuły odpowiadają mniej więcej przypisanym ustawieniom.

Żeby wszystko było jasne, to są print-screeny tej samej sceny z różnych ustawień:

Ustawieina zawarte w poradniku z pierwszego posta (30kl/s):
Ustawienia własne1.jpg
Ustawienia własne1.jpg (113.54 KiB) Przejrzano 11270 razy


Ustawienia 1080p 60kl/s - przesyłanie 16Mb/s:
1080p60 16MbS.jpg
1080p60 16MbS.jpg (114.34 KiB) Przejrzano 11270 razy


Ustawienia 1080p 60kl/s - przesyłanie 24Mb/s:
1080p60 24MbS.jpg
1080p60 24MbS.jpg (93.49 KiB) Przejrzano 11270 razy


No i inne ujęcie:

Ustawieina zawarte w poradniku z pierwszego posta (30kl/s):
Ustawienia własne2.jpg
Ustawienia własne2.jpg (74.89 KiB) Przejrzano 11270 razy


Ustawienia 1080p 60kl/s - przesyłanie 16Mb/s:
1080p60 16MbS 2.jpg
1080p60 16MbS 2.jpg (68.66 KiB) Przejrzano 11270 razy


Ustawienia 1080p 60kl/s - przesyłanie 24Mb/s:
1080p60 24MbS 2.jpg
1080p60 24MbS 2.jpg (65.15 KiB) Przejrzano 11270 razy


Jak widzicie, na ustawieniach z poradnika pojawia się dublowanie obrazów ruchomych, natomiast obrazy statyczne (mapka, członkowie drużyny, ammo) są ostre.
W ustawieniach 60kl/s brak dubli obrazu ruchomego, natomiast obrazy statyczne są rozmyte.
W wolnej chwili spróbuję to jeszcze rozkminić i zamieszczę stosowny poradnik:P

Czekam na Wasze opinie odnośnie powyższych ujęć :).
Obrazek
Awatar użytkownika
fr1maN666
Posty: 3994
Rejestracja: 13 kwie 2015, 17:25
Ilość Plusów: 2116
Lokalizacja: Kraśnik

Re: Sony Vegas - Ustawienia renderowania

Postautor: fr1maN666 » 18 lip 2015, 23:53

Też korzystam z 13-tki, nie mam takich problemów. Nie widzę sensu ograniczania biterate'u to 24 (chyba że ogranicza Cię pojemność dysku). Ja mam w shadowplay'u ustawione wszystko na full. Poza tym myślę że jest to wina kodeka. Spróbuj tego :
http://lags.leetcode.net/codec.html

Ja używam, efekty są świetne.

Ewentualnie spróbuj przy renderowaniu pokombinować z field order.
Obrazek
Awatar użytkownika
Slo1kDz3mu
Posty: 1329
Rejestracja: 02 kwie 2015, 11:27
Ilość Plusów: 1205
Lokalizacja: Wolverhampton

Re: Sony Vegas - Ustawienia renderowania

Postautor: Slo1kDz3mu » 19 lip 2015, 0:18

fr1maN666 ja nie widzę problemu w nagrywaniu, ten konkretny moment pochodzi, jak widzisz, z ciasnego pomieszczenia przy dużej dynamice akcji. Nie sądzę, by mogło być lepiej przy renderowaniu. Z ShadowPlaya też mam wszystko na full w pełnym wypasie. Nie sądzę, by ktoś miał lepszy obraz po renderingu w tych samych warunkach.
Obrazek
Awatar użytkownika
Slo1kDz3mu
Posty: 1329
Rejestracja: 02 kwie 2015, 11:27
Ilość Plusów: 1205
Lokalizacja: Wolverhampton

Re: Sony Vegas - Ustawienia renderowania

Postautor: Slo1kDz3mu » 27 wrz 2015, 18:38

Sony Vegas Pro v.13.
Aktualizacja! W efekcie otrzymamy materiał w full HD (1080), przy 60 klatkach na sekundę!!!

Wiele osób ma trudności z właściwym renderowaniam nagranych filmów. Po spędzeniu wielu godzin na obróbce i kolejnych kilku w oczekiwaniu na wyniki rendreowania, okazuje się, że efekt końcowy daleki jest od zamierzonego.

Poniżej przedstawiam moje ustawienia, których efekty możecie oglądać na moim kanale http://www.youtube.com/user/Slo1kDz3mu/videos.

Po kliknięciu na ikonę "Render as" pokazuje się nam takie okno:

Obrazek

W polu "Output Format" wyszukujemy pozycji zaznaczonej numerem 1.
Po jej rozwinięciu (za pomocą trójkącika) wyszukujemy pozycję oznaczoną cyfrą 2.
Podświetlamy, i klikamy na pole "Customize template" (3).

W wyświetlonym oknie (Video) zaznaczamy i ustawiamy wszystko tak jak na obrazku poniżej:

Obrazek
Obrazek

Czyli:
Klatki na sek - jak na obrazku, punkt 4.
Bitrate (przepływowość) - jak na obrazku, punkt 5.

Następnie przechodzimy na zakładkę "Audio":

Obrazek

"Sample rate (Hz)" i "Bit rate (bps)" ustawiamy jak na obrazku powyżej.

Przechodzimy na zakładkę "System":

Obrazek

Wszystkie dane muszą wyglądać jak powyżej.

Przechodzimy do zakładki "Project":

Obrazek

Możemy nadać naszym ustawieniom własną nazwę (pole nr 6), i aby na przyszłość nie bawić się w ponowne ustawianie wszystkich opcji, zapisać profil klikając na ikonkę dyskietki (7).

Pamiętajcie, przed renderowaniem zawsze wybierzcie właściwy profil, inaczej znów parę godzin pójdzie w p....... :P

Taaa, wiem, część to copy/paste... :P
Obrazek
Awatar użytkownika
fr1maN666
Posty: 3994
Rejestracja: 13 kwie 2015, 17:25
Ilość Plusów: 2116
Lokalizacja: Kraśnik

Re: Sony Vegas - Ustawienia renderowania

Postautor: fr1maN666 » 28 wrz 2015, 6:58

Ja od siebie dodam że warto (a wręcz należy) wyłączyć resampling. PPM na klipie --> Properties --> zaznaczamy tak jak na obrazku :
Obrazek

Ja dodaje również korekcję kolorów jak poniżej. YT trochę zmniejsza dynamikę barw, to ustawienie pozwala ją zachować :
Obrazek


I dodaję trochę ostrości. Wydłuża to czas renderowania, ale obraz jest ostrzejszy, w połączeniu z wyłączonym resamplingiem daje bardziej wyrazisty obraz.

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Slo1kDz3mu
Posty: 1329
Rejestracja: 02 kwie 2015, 11:27
Ilość Plusów: 1205
Lokalizacja: Wolverhampton

Re: Sony Vegas - Ustawienia renderowania

Postautor: Slo1kDz3mu » 15 lut 2016, 0:17

Przedobrzasz Friman, Twoje filmy, w jakości renderingu, mogły by być lepsze. Wydaje mi się, że YT je niszczy podczas przetwarzania, czyli gdzieś na ustawieniach występuje konflikt.

Ale ja nie o tym...

Parę postów wstecz znajdziecie mojego posta zawierającego 6 obrazków z gry. Na jego końcu opisałem problem, z jakim się spotkałem podczas renderingu (podwójne obrazy w ruchu). Poniżej przedstawiam rozwiązanie tego problemu.

Zamknij Sony Vegas!

Skopiuj zawartość spoilera i zapisz w notatniku jako plik z rozszerzeniem .cs, pamiętając by kodowanie zmienić na UTF-8 - jak na obrazku.
plugin.JPG
plugin.JPG (22.27 KiB) Przejrzano 10491 razy



► Pokaż Spoiler


Powstały plik przenieś do lokalizacji:
Dysk C:/ > Program Files/ > Sony/ > Sony Vegas Pro 13/ > Script menu

Uruchom Sony Vegas

Kliknij dwukrotnie na pasku narzędzi (na prawo od tych wszystkich dyskietek, strzałek i łapek), otworzy się menu Customize toolbar.
Z pola opisanego jako Available buttons wybierz nazwę pliku, który utworzyłeś wcześniej i kliknij pole Add.
Na pasku narzędzi pojawi się ikona skryptu.

Teraz tylko musisz pamiętać, by przed renderowaniem kliknąć w tę ikonę, by wyłączyć funkcję "smart resampling".

Pozdrawiam :)
Obrazek
Awatar użytkownika
fr1maN666
Posty: 3994
Rejestracja: 13 kwie 2015, 17:25
Ilość Plusów: 2116
Lokalizacja: Kraśnik

Re: Sony Vegas - Ustawienia renderowania

Postautor: fr1maN666 » 15 lut 2016, 9:31

Przecież to zwykłe wyłączenie resamplingu, co napisałem w poprzednim poście, tylko tu już wersja dla niezwykle leniwych :-D
Obrazek
Awatar użytkownika
Slo1kDz3mu
Posty: 1329
Rejestracja: 02 kwie 2015, 11:27
Ilość Plusów: 1205
Lokalizacja: Wolverhampton

Re: Sony Vegas - Ustawienia renderowania

Postautor: Slo1kDz3mu » 15 lut 2016, 10:30

fr1maN666 pisze:Przecież to zwykłe wyłączenie resamplingu, co napisałem w poprzednim poście, tylko tu już wersja dla niezwykle leniwych :-D

Czyli w sam raz dla mnie :P Faktycznie, napisałeś żeby go wyłączyć, ale teraz wiem dlaczego :).
Obrazek
Awatar użytkownika
Figimli
Posty: 1153
Rejestracja: 24 kwie 2015, 18:22
Ilość Plusów: 457
Lokalizacja: polska

Re: Sony Vegas - Ustawienia renderowania

Postautor: Figimli » 06 cze 2016, 18:01

Mam problem... Mianowicie po renderowaniu filmik za 1 razem nie ma obrazu w jakims wstawionym fragmecie a audio jest ok. A za 2 razem w innym fragmecie nie ma obrazu... ustawione wedle tego poradnika wszystko. Ma ktos jakis pomysl??
Awatar użytkownika
fr1maN666
Posty: 3994
Rejestracja: 13 kwie 2015, 17:25
Ilość Plusów: 2116
Lokalizacja: Kraśnik

Re: Sony Vegas - Ustawienia renderowania

Postautor: fr1maN666 » 07 cze 2016, 17:30

Ale nie ma obrazu w sensie z jednego klipu czy z jakiegoś ułamka klipu ? Wiesz o co mi chodzi ?
Obrazek
Awatar użytkownika
Figimli
Posty: 1153
Rejestracja: 24 kwie 2015, 18:22
Ilość Plusów: 457
Lokalizacja: polska

Re: Sony Vegas - Ustawienia renderowania

Postautor: Figimli » 07 cze 2016, 17:46

calego wycientego klipu jednego. to co jest na youtube musialem 4 razy renderowac i dopiero bylo cale. za kardzym razem inny fragmen byl czarny
Awatar użytkownika
fr1maN666
Posty: 3994
Rejestracja: 13 kwie 2015, 17:25
Ilość Plusów: 2116
Lokalizacja: Kraśnik

Re: Sony Vegas - Ustawienia renderowania

Postautor: fr1maN666 » 07 cze 2016, 19:35

Śmierdzi mi to jakimś błędem w Sony Vegas, spróbuj przeinstalować ewentualnie spróbuj z tym parametrem pokombinować :

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
versedii
Posty: 1702
Rejestracja: 31 gru 2015, 23:02
Ilość Plusów: 398
Lokalizacja: Cieszyn

Re: Sony Vegas - Ustawienia renderowania

Postautor: versedii » 25 lut 2017, 11:56

Jakby ktoś miał problem (wersja 10) z brakiem ścieżki audio po imporcie pliku:

Wejść do katalogu z programem, np E:\Program Files\Sony\FileIO Plug-Ins
Zmienić nazwę katalogu compoundplug na np. compoundplug-dodupy


source: https://www.youtube.com/watch?v=mr96279JFNM
Obrazek

Wróć do „Poradniki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość