Battlefield 4 - FPS & stability boost

Moderator: Sztab

Awatar użytkownika
fr1maN666
Posty: 3994
Rejestracja: 13 kwie 2015, 17:25
Ilość Plusów: 2116
Lokalizacja: Kraśnik

Battlefield 4 - FPS & stability boost

Postautor: fr1maN666 » 07 lut 2016, 12:52

Często słyszę na TS'ie podczas grania, że "wywaliło mnie" albo "Battlefield przestał odpowiadać" czy ktoś tam ma tak, że między mapami go wywala. Jak tak się dzieje to jest wina tylko i wyłącznie Twojego komputera bądź systemu. Zwalanie winy na BF'a nie ma sensu. Ta gra w tym momencie jest bardzo stabilna. Ja czegoś takiego jak "Battlefield przestał działać" nie widziałem od roku czasu.

Poniżej pokażę wszystko tak jak ja mam ustawione. Dzięki temu będziemy mieć stabilny system i stabilnie działającą grę.
Proponuję zrobić sobie to wszystko w takiej właśnie kolejności :

a) Origin

1. uruchomienie Origin jako administrator (jak ktoś z samym Originem nie ma problemów, polecam zostawić tak jak jest ustawione).

Obrazek

2. wyłączenie opcji "Włącz Origin w grze"

Obrazek

b) System

1. Wykonanie tzw. "clean boot"

Windows 8 : http://www.tomshardware.co.uk/faq/id-1656449/clean-boot-windows.html
Windows 7 : http://helpdeskgeek.com/windows-7/perform-a-clean-boot-in-windows-7/

Zostawiamy oczywiście wszystkie usługi programów niezbędnych do gry (origin, Shadowplay, Punkbuster, sterowniki itd.) U mnie wygląda to mniej więcej tak :

Obrazek

2. Wyłącznie z autostartu wszystkich zbędnych programów. Zostawienie tylko tego co nam niezbędne do grania. U mnie wygląda to tak :

Obrazek

Do autostartu dostajemy się poprzez :
Windows 7 : Start --> Uruchom --> wpisujemy msconfig
Windows 8 : Menadżer zadań --> zakładka Uruchamianie. Ja mam tak :

Obrazek

Na czas grania pomimo tego że na kompa nie narzekam wyłączam zupełnie antywirusa.

3. Wyłączenie w systemie Aero bądź ustawienie klasycznego wyglądu systemu.
4. Próbkowanie dźwięku. Polecam pokombinować trochę z tym. Bardzo dużo ludzi miało problem z BFem właśnie przez to :

Obrazek

Zobaczyć jaką mamy wartość, obniżyć bądź zwiększyć jakość, jak nie pomoże to na inną.

c) Battlefield

1. Po pierwsze i najważniejsze zaczynamy od naprawienia plików BF4 (najlepiej zrobić czystą instalację) :

Obrazek

2. Uruchamiana bf4.exe jako administrator
3. Właściwości Battlefield 4 w Origin :

Obrazek

4. Moje ustawienia graficzne po krótce : wszystko na Low oprócz siatki i tekstur, to mam na Ultra.
Rozdzielczość ustawiamy z takim odświeżaniem jak mamy monitor.

5. Config

Tworzymy sobie gdzieś na pulpicie plik o nazwie "user.cfg", wklejamy do niego tą zawartość :

PerfOverlay.DrawFps 1
PerfOverlay.DrawGraph 0
PerfOverlay.Enable 1
PostProcess.BlurMethod 0
PostProcess.DofMethod 0
PostProcess.DynamicAOEnable 0
PostProcess.DynamicAOMethod 0
Render.DrawScreenInfo 0
Render.VSyncFlashTestEnable 0
RenderDevice.Dx11Dot1Enable 0
RenderDevice.Dx11Dot1RuntimeEnable 0
RenderDevice.Dx11Enable 0
RenderDevice.TripleBufferingEnable 0
RenderDevice.VSyncEnable 0
Screenshot.Format png
UI.DrawEnable 1
WorldRender.DxDeferredCsPathEnable 0
WorldRender.FxaaEnable 0
WorldRender.LightTileCsPathEnable 0
WorldRender.PlanarReflectionEnable 0
WorldRender.SpotLightShadowmapEnable 1
WorldRender.SpotLightShadowmapResolution 64
WorldRender.TransparencyShadowmapsEnable 0
WorldRender.MotionBlurEnable 0
WorldRender.MotionBlurForceOn 0
WorldRender.MotionBlurFixedShutterTime 0
WorldRender.MotionBlurMax 0
WorldRender.MotionBlurQuality 0
WorldRender.MotionBlurMaxSampleCount 0
Gametime.maxvariablefps 120
GstRender.Thread.MaxProcessorCount 4
NetworkPerfOverlay.GraphPos (1920,300)


Polecenia :

GstRender.Thread.MaxProcessorCount 4 – gdzie "4" to liczba rdzeni naszego procesora
Gametime.maxvariablefps 120 – lockowanie fpsów, ustawiać wartość taką jak refresh rate monitora.

Zapisujemy i wrzucamy do folderu z grą.

W razie pytań - walić śmiało :-)
Obrazek
Awatar użytkownika
Figimli
Posty: 1153
Rejestracja: 24 kwie 2015, 18:22
Ilość Plusów: 457
Lokalizacja: polska

Re: Battlefield 4 - FPS & stability boost

Postautor: Figimli » 07 lut 2016, 18:30

od czego jest WorldRender.SpotLightShadowmapEnable ?? ja mam u siebie na 0 ustawione warto zmienic?
Awatar użytkownika
fr1maN666
Posty: 3994
Rejestracja: 13 kwie 2015, 17:25
Ilość Plusów: 2116
Lokalizacja: Kraśnik

Re: Battlefield 4 - FPS & stability boost

Postautor: fr1maN666 » 07 lut 2016, 20:24

Mapuje polozenie cieni przy źródłach światła. Cienie zachowują się trochę lepiej. Możesz ustawić sobie na 1. Praktycznie znikomy wpływ na wydajnosc.
Obrazek
Awatar użytkownika
raiser
Posty: 304
Rejestracja: 03 kwie 2015, 20:10
Ilość Plusów: 93
Lokalizacja: Kartuzy
Kontaktowanie:

Re: Battlefield 4 - FPS & stability boost

Postautor: raiser » 07 lut 2016, 23:22

fr1maN666 a kojarzysz może tą komendę "renderdevice.renderaheadlimit 0" ? Bo kilka razy rzuciła mi się w oczy w różnych poradnikach ;D A tak to Reszta cacy. Tyle że u mnie jest tych komend kilka mniej ;D
Hej, ty! Dziwolągu bez brwi. Wpisz to do swojej księgi wrogów. Ninja z Klanu TGS... Ten, który się nie poddaje... Nazywa się Raiser

Historia rasy ludzkiej to historia wojny.
Awatar użytkownika
fr1maN666
Posty: 3994
Rejestracja: 13 kwie 2015, 17:25
Ilość Plusów: 2116
Lokalizacja: Kraśnik

Re: Battlefield 4 - FPS & stability boost

Postautor: fr1maN666 » 08 lut 2016, 7:25

raiser pisze:fr1maN666 a kojarzysz może tą komendę "renderdevice.renderaheadlimit 0" ? Bo kilka razy rzuciła mi się w oczy w różnych poradnikach ;D A tak to Reszta cacy. Tyle że u mnie jest tych komend kilka mniej ;D


Tej akurat nie znam... Opis z netu :

► Pokaż Spoiler
Ustawia się na wartość od 1 do 4. Z tego co piszą ludzie, niektórym daje dodatkowego 10 klatek.
Obrazek
Awatar użytkownika
sp0q
Posty: 3743
Rejestracja: 05 kwie 2015, 22:02
Ilość Plusów: 1558
Lokalizacja: Twoja matka

Re: Battlefield 4 - FPS & stability boost

Postautor: sp0q » 08 lut 2016, 8:49

Z tego co pamiętam wysokie wartości mogą wprowadzić input-lag więc jeśli po ustawieniu na '3' ma się wrażenie, że coś się zmieniło na minus to pewnie tak właśnie jest.
Call me GypsyMalaga. Prepare your anus for boarding.
snufkin90 pisze:spoq.... Ty jesteś jak japońskie pornole...
Awatar użytkownika
fr1maN666
Posty: 3994
Rejestracja: 13 kwie 2015, 17:25
Ilość Plusów: 2116
Lokalizacja: Kraśnik

Re: Battlefield 4 - FPS & stability boost

Postautor: fr1maN666 » 02 lip 2016, 8:12

Znalazłem dziś. Gigantyczny zbiór porad i rozwiązań problemów z BF4.

https://forums.battlefield.com/en-us/di ... uggestions
Obrazek
Awatar użytkownika
Figimli
Posty: 1153
Rejestracja: 24 kwie 2015, 18:22
Ilość Plusów: 457
Lokalizacja: polska

Re: Battlefield 4 - FPS & stability boost

Postautor: Figimli » 15 wrz 2016, 19:53

a ma ktos fajny config z wysokimi ustawieniami ale bez tych badziewnych rozmazani?? i napewno krzaki bym tez chcial zmniejszyc bo za geste i niewidac kamperow
Awatar użytkownika
sp0q
Posty: 3743
Rejestracja: 05 kwie 2015, 22:02
Ilość Plusów: 1558
Lokalizacja: Twoja matka

Re: Battlefield 4 - FPS & stability boost

Postautor: sp0q » 15 wrz 2016, 20:54

Figimli pisze:a ma ktos fajny config z wysokimi ustawieniami ale bez tych badziewnych rozmazani?? i napewno krzaki bym tez chcial zmniejszyc bo za geste i niewidac kamperow

Wystarczy, że dasz blur na 0% i dekorację terenu, czy jak tam, w opcjach. Do tego nie trzeba configu.
Call me GypsyMalaga. Prepare your anus for boarding.
snufkin90 pisze:spoq.... Ty jesteś jak japońskie pornole...

Wróć do „Poradniki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości